Dakisolatie bij nieuwbouw
Dakisolatie gaat mee met de eigenlijke dakwerken en is verplicht.
Er zijn verschillende soorten en isolatiediktes mogelijk. Naargelang de gekozen materialen glaswol, rotswol, houtwol of houtvezel variëren de vereiste diktes tussen minimaal 18 en 20 cm. Materialen van kunststof zoals PUR, PIR, XPS of EPS bestaan in platen van 8 tot 12 cm dik en kunnen zowel bij schuine als platte daken worden gebruikt. Kunststofisolatie is ook verkrijgbaar als spuitschuim.
Dakisolatie langs de buitenkant op het bestaand dakbeschot bij verbouwingswerken
Dakisolatie kan gemakkelijk langs de buitenkant worden aangebracht zo het om dakrenovaties gaat. De voordelen zijn meervoudig. Binnen het pand moet niets worden uitgebroken. Buiten is het kwestie van de dakbedekking af te nemen, eventueel terug te plaatsen of ze ineens te vervangen door nieuw materiaal. Daken isoleren langs buiten heet in het vakjargon Sarkingdak. Naast de praktische kant speelt een niet onbelangrijk tweede voordeel: doordat de ganse constructie méé geïsoleerd wordt, krijgt deze op die manier een prima beschermlaag. Om de akoestische voordelen trachten we ook nog eens waar mogelijk extra isolatie tussen de kepers te steken.
Dakisolatie langs binnen bij verbouwingswerken
Vooral schuine daken worden nog altijd meest geïsoleerd langs de binnenkant, zeker waar de zolder nog in ruwbouw staat. De gebruikte materialen zijn dezelfde als hierboven vernoemd: PIR, rotswol, glaswol, … Verdere afwerking gebeurt met dampfolie en gipsplaten of ander plaatmateriaal. Belangrijk punt blijft de staat van het onderdak: in bepaalde gevallen is ook dit aan vernieuwing toe.